Välj språk
Vi testar

Vi testar

På denna sida kommer vi att presentera olika produkter som vi har testat

Renpho hushållsvåg med Gennec app

Bild på en ost på en liten svart våg
Billig
Läser enkelt upp vikten
- Omständig setup
- Funktioner utöver att läsa upp vikten är inte tillgänglighetsanpassade
3 käppbetyg
Köp produkten på Amazon

Jag har länge varit på jakt efter en talande våg till rimligt pris. Blev därför glad när jag fick syn på denna på Amazon för 400kr. Detta är helt klart ett bättre pris än de talande vågar man kan få tag på annars som kostar 1500 till 2000 kr. Själva vågen talar inte men man kan ansluta en app som heter Gennec till den och då kan man få VoiceOver eller TalkBack att berätta vad det man vill väga faktiskt väger.

 

Uppstarten är lite knölig. Man får ange sin epost. Få en engångskod till mailen. Logga in med den. Sätta ett riktigt lösenord. Sedan måste man fylla i sin vikt, längd, ålder och träningsmängd och vad man har för syfte med att väga sin mat. Gennec appen är nämligen en viktminskningsapp samtidigt. Fick problem när jag skulle välja vilken viktenhet appen skulle ha, gick inte att välja varken gram eller kg eller något annat än oz. Men när man väl har bökat sig igenom denna process så funkar det bra och man kan byta viktenheten efter den inledande setupen.

 

Själva vågen då. Den är liten och smidig endast 21x16 cm men klarar ändå av 10 kg och jo den väger korrekt. Testat med en italiensk hårdost som vägde 212 g och vågen visar 212 g och det visar även appen som hänger med direkt. VoiceOver hittar också vikten efter några svep åt sidan så berättar den först 212 och sedan g. Appen fungerar helt okej med VoiceOver. Det är dock flera knappar som inte läses upp. Vikten och viktenheten klarar den dock av. Vågen klarar även av att mäta vätska så jag testade ett halv dl mått och den visar 48 ml både i appen och på vågen så den har ganska så rätt även där. Vågen klarar även av oz och fluid oz samt lb:oz som enheter.

 

Övriga funktioner i appen är inget att ha i Sverige man ska kunna skanna varor och få näringsinnehåll men det verkar inte gälla svenska varor i alla fall för skannern hittar inga varor överhuvudtaget av de jag testade. Det man väger kan man tala om för vågen vad det är så ska man få näringsinnehållet i appen men den påstår att en 200 g banan innehåller 0 kilokalorier.  Så övriga appfunktioner är inget att ha.

 

På Android så fungerar appen sämre än på iOS dock fungerar det att få vikten uppläst med Talkback. Funktionen att ange vad som ligger på vågen funkar inte alls om man har TalkBack påslaget för då får man inte ens upp ett tangentbord, med TalkBack avstängt så fungerar det dock att få upp ett tangentbord. Själva vägandet fungerar även med Talkback påslaget, lite mera svepande än på iOS och man får som Androidanvändare även en inblick i koden då Talkback läser upp knapparnas namn i koden så man kan få höra saker som gopar_btn_image.

 

Mitt huvudsyfte med detta testet var dock att se om denna våg fungerar som alternativ till de extremt dyra talande vågar jag har sett tidigare och mitt svar på det är….Ja, det gör den, vägandet är smidigt, och både VoiceOver och Talkback läser upp vikten utan problem.

Denna vågen får 3 käppbetyg av mig för att mitt syfte var att kunna få vikten på saken uppläst för mig. Övriga funktioner får inga käppar alls då övriga funktioner inte är tillgänglighetsanpassade överhuvudtaget.

Linda Bergsängel 2022-12-13

Eve room luftkvalitétsmätare för inomhusbruk

Eve luftkvalitetsmätare, bilden visar an liten skärm och två touchknappar
Enkel installation
Fungerar smidigt ihop med Siri utan att ens öppna appen får man reda på värde
- Fungerar bara med Homekit
- Dyr
3 käppbetyg
Köp produkten på Komplett.se

Med denna lilla sensor från tillverkaren Elgato får du möjligheten att hålla koll på tre olika värden i rummet som den är placerad i.
Eve room hjälper dig att hålla koll på temperaturen, luftfuktigheten samt luftkvaliteten på ett enkelt sätt.
Eve room är enbart HomeKit kompatibel och fungerar därför inte med tex Google Assistant eller Amazons Alexa.

Med hjälp av QR koden som man hittar på enheten antingen på sidan eller baksidan kan man på ett enkelt sätt lägga till den i hem appen.
Eve har en egen app som är tillgänglig med VoiceOver men den är dock enbart på engelska.
Enda gången som jag har behövt använda Eves egna app är när enheten genom hem appen talat om att det finns en mjukvara till enheten som behöver uppdateras.
För att kunna ta del av sensorernas värden när man är utanför hemmet så behöver man en hem hub och här fungerar Apple tv eller en Ipad som befinner sig i hemmet.
Enheten har inbyggt batteri som man laddar med medföljande micro usb sladd, men detta kommer säkert att ändra sig när EUs direktiv om att alla laddningsbara enheter skall ha usb c som standard.

Eftersom Eve room bygger på homekit så kan du utan inställningar fråga Siri tex vad är temperaturen i vardagsrummet om du har ställt din enhet i detta rummet och behöver alltså inte ens öppna appen hem för att kunna få reda på sensorns olika värden. Som med de flesta smarta sensorer kan man bygga olika automationer i homekit och trigga andra apparater att utföra olika moment vid olika värden. Jag har tex ställt in den sensorn som sitter i mitt vardagsrum att trigga igång min luftfuktare om Eve room känner av att luftfuktigheten går under 40% och att stänga av luftfuktaren när sensorn känner av att luftfuktigheten överstiger 50%. Vad är då mitt helhetsintryck av Eve room. Installeringen och användandet av sensorns funktioner är lätta att förstå sig på men priset och att den bara fungerar med homekit drar ner betyget något.

Möjligt att de nyare enheterna kommer att bli Matter kompatibla och fungera med alla de tre stora assistenterna vilket skulle göra att betyget åker upp. I dagsläget får Eve room luftkvalitetsensor för inomhusbruk tre käppar.


Mattias Flodin 2022-12-06

VOCOlinc - Mistflow Smarter luftfuktare

VOCOlinc - Mistflow Smarter luftfuktare
+Går att koppla till HomeKit, Google Assistant och Alexa vilket gör den bra tillgänglig
+
Enkel installation
- lite klen för större rum
- Dålig tillgänglighet i egna appen
4 käppbetyg
Köp produkten hos Elon

Under vintern så tenderar luften att bli torrare inomhus. Ett bra sätt att reglera detta är genom att ha en luftfuktare som hjälper till att hålla en behaglig luftfuktighet i ditt hem. Just denna modellen är dessutom utrustad med möjligheten att styra den med smarta hem lösningar.
I mitt fall så har jag kopplat den till HomeKit men enligt tillverkaren skall den fungera med både Google Assistant och Amazons Alexa. Förutom att den hjälper dig att kontrollera luftfuktigheten har den även en inbygd led belysning där du genom hem appen kan styra både färg och ljusstyrka på enheten. Eftersom att den är HomeKit kompatibel så fungerar det givetvis att be Siri att starta och stoppa den samt att styra belysningen enbart med rösten.

Att fylla på den med vatten är väldigt enkelt och maskinen stoppar automatisk när vattnet tar slut och skickar dig en notis så du vet att det är dags att fylla på den. VOCOlinc har en egen app som dock tyvärr inte är särskilt bra tillgänglig med VoiceOver men den behövs inte användas eftersom du kan lägga till den i ditt hem och styra den genom hem appen.

Luftfuktaren har en inbyggd fuktsensor som gör att du kan automatisera start och stopp utefter hur hög eller låg luftfuktighet som du önska. Jag har dock gjort automatiseringen tillsammans med en sensor från Eve som jag har placerat i en annan del av rummet . Ljudnivån är helt acceptabel men helt tyst är den inte. Kapaciteten på tanken är ca 2,5 liter och detta skall ge den en drifttid på ca 30 timmar.

Jag upplevde att installation och att komma igång med den var enkelt och den gör sitt jobb. Om jag skall hitta något som inte är på topp med produkten skulle det vara att den känns lite klen för ett större rum och den får därför jobba ganska hårt och länge för att hålla luftfuktighet uppe. Jag skulle vilja ge VOCOlinc - Mistflow Smarter luftfuktare fyra käppar och en halv käpp till för den trevliga belysningen.

Mattias Flodin 2022-11-30

Philips Airfryer XXL

Philips Airfryer XXL
+Rymlig
+
Enkel navigering
- Inget tal
- Ingen app
3 käppbetyg
Köp produkten hos Elgiganten

Jag har haft min Philips Airfryer XXL i ca en månad nu och testat den med lite olika saker. Just idag bakar jag en äppelpaj i den.
Tillgängligheten på denna airfryer lämnar endel i övrigt att önska. Som man kan se på bilden så är displayen som visar temperatur och tid inte jätteljusstark så en synsvag person kan få svårigheter att se vad det står i exempelvis dagsljus eller ett tänt rum. Det som ändå är bra är att där finns ett blipp ljud för varje steg man vrider temperaturen och den börjar alltid på 180 grader och går i steg om 5 grader.
Samma med tiden. Har också ett blippljud och börjar alltid på 0 och går i steg om 1 minut. Lite jobbigt att räkna till typ 40 men det funkar. Har testat om man kan få Seeing AI att läsa siffrorna på displayen men det har jag tyvärr inte lyckats med.

Vad tycker jag om denna produkt då. Jo jag gillar den, det man tillagar i den blir gott och man kan göra så mycket mer än bara fritera pommes. Den är lite dyr men håll utkik efter en rabatt kampanj så känns den mer prisvärd. Hade det funnits tal eller att den hade gått att styra med en app så hade den varit klockren. Nu är den ”bara” bra. Rekomenderar!

Linda Bergsängel 2022-08-30